Hunden anses vara människans bästa vän men även den äldsta. De har gått sida vid sida sedan urminnes tider och var från början vargar som helt enkelt blev vana vid människor och tämjdes långsamt. Man tror att det skedde för ungefär 15 000-30 000 år sedan men olika forskning kommer med olika resultat. Grönlandshund och sibirian husky är två hundraser som är nära besläktade med vargen och det kan man även se på dem.

När hund och människa började samarbeta

När hunden så småningom blev mer domesticerad, började människan avla fram raser som skulle användas till specifika ändamål, och på den vägen är det…

Idag finns mer än 450 raser världen över men alla existerar inte i Sverige. De kan sedan delas in i grupper som användning, t.ex familjehundar som människor i västvärlden mest är vana vid att se på sina hundar. Annars är jakt en viktig del av samspelet mellan människa och hund, då många raser avlas fram för speciella jaktformer och bytesdjur. Draghundar används ofta i kalla, snötäckta områden för enklare transporter, och det finns även vallhundar som håller ihop fårflockar samt vakthundar som tränas i att vakta sitt revir. I övrigt tar man hjälp av hundar inom poliskåren, militären och livräddning, s.k brukshundar. På senare tid har det även framkommit att hundar har en mycket lugnande verkan på stress och depressioner, vilket har gjort att de även numera tränas till att bli terapihundar och assistanshundar till blinda, sjuka osv. Hundar kan även känna in kommande epilepsianfall hos patienter och kan på så sätt förvarna.

Vissa raser används även till hundsporter, som t.ex hundkapplöpning och greyhoundracing, agility och dragsport. Hundkapplöpningar kan motsvara hästarnas travsport och man kan även satsa pengar och spela på hundar. Dock är det mer förekommande i länder som England, Australien och USA.

Tyvärr förekommer det även kamphundar som är förbjudna i Sverige och många andra länder. I Danmark har man även förbjudit flera raser.

Det skadar hundarna och raserna som avlas fram är dessutom farliga, speciellt när man slår ihop blandraser med varg för att de ska bli så aggressiva som möjligt.

För dem som är intresserade av avel och tävlingar, är även hundutställningar vanligt idag. Man ställer ut sin hund som blir bedömd utifrån, utseende, temperament mm. Det är en bra idé om man vill ha så rasspecifika hundar som möjligt för att fortsätta avla och sälja valparna.

SKK

Riksorganisationen för hundägare i Sverige, kennlar och klubbar heter Svenska Kennelklubben.

De har utbildningar i uppfödning, register över kennlar, erkänner hundraser, bedriver rättfärdig avel och sätter upp regler för hur avel ska bedrivas. De har även samarbete med utländska organisationer om man skulle vilja importera en hund eller ta med utomlands.

SKK i sin tur är medlem i FCI, som är den internationella kennelfederationen och ligger i Bryssel.